Powered by Smartsupp Wat is het verschil tussen draaien en frezen? - Olpa Hank

Wat is het verschil tussen draaien en frezen?

10 jan 2022
Wat is het verschil tussen draaien en frezen?

Draaien en frezen zijn twee van de vele verspaningstechnieken. Vaak kom je deze twee termen gebroederlijk samen tegen, maar ze zijn niet hetzelfde. Wat is nou precies het verschil tussen draaien en frezen?

Laten we eerst eens bij het begin beginnen: wat is verspanen en welke rol spelen draaien en frezen daarin? Verspaning is een verzamelbegrip voor alle technieken die je toepast om materiaal te bewerken waardoor er spanen of krullen van het basismateriaal worden verwijderd. Denk aan gaten boren en schroefdraad snijden, maar dus ook draaien en frezen.

Draaien en frezen zijn technieken die we vaak allebei inzetten om een bepaald eindproduct te verkrijgen. Maar het zijn wel degelijk twee verschillende technieken.

Draaien

Draaien wordt gedaan op een draaibank. Stafmateriaal wordt aangevoerd door de spantang waarbij het materiaal met hoge snelheid ronddraait. Tegelijkertijd wordt een gereedschap (bijvoorbeeld een beitelplaatje of boor) in de langsrichting en dwarsrichting tegen het product gedrukt. Op deze manier draaien spanen van het materiaal af en krijgt het product zijn gewenste vorm.

Bij Olpa Hank zijn we specialist in het betere draaiwerk. Dit doen we zowel met kunststof als metaal. Serieproductie doen we vanaf 250 stuks en de complexere producten vanaf 50. We leveren je producten braamvrij af, dus je hoeft niet bang te zijn voor scherpe randjes. Of je nu klein draaiwerk wenst of langdraaiwerk, ons moderne en uitgebreide machinepark is op alles voorbereid!

Frezen

Frezen is een verspaantechniek die plaatsvindt op een freesbank. Het verschil zit ´m in wát nou precies ronddraait. Bij draaien doet het materiaal dat, bij frezen is dat het gereedschap. Het product zit vast in een klem, terwijl de frees in verschillende posities beweegt om het product zijn eindvorm te geven.

Voor het freeswerk maken we gebruik van diverse freesbanken. Zo hebben we verschillende CNC freesmachines, 4-assige freesmachines en 5-assige freesmachines. Hiermee bewerken we producten aan meerdere zijden in één opspanning. Met een 5-assige machine kunnen we het product zelfs aan vijf kanten bewerken in één opspanning, wat zorgt voor een snellere productie.

Welke vorm je ook nodig hebt, met onze draai- en freesmachines kunnen we toveren! Of het nu om een simpele kubus gaat of de meest complexe 3D-vorm, wij draaien en frezen met uiterste precisie.

Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Aksel Larsson
Aksel
Jörn-Olav Larsson
Jörn-Olav

Offerte aanvragen

Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt binnen één werkdag een offerte van ons. Heb je hulp nodig? Neem dan contact met ons op via 0162-402500 of mail naar info@olpahank.com.

  • Sleep bestanden hier of
    Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
    Heeft u een vraag? Neem contact op met Aksel Larsson 0162-402500 info@olpahank.com Chat live met ons!
    aksel